Mykotoksyny to substancje, które powstają podczas procesu wtórnej
przemiany materii grzybów pleśniowych. Są to substancje trujące dla
człowieka i zwierząt. Od dawna stanowiły one przedmiot zainteresowania i
badań, ponieważ wiązano je z występowaniem epidemii zatruć, często
mających skutki śmiertelne. Mykotoksyny działają toksycznie na różne
narządy, zwłaszcza nerki i wątrobę, a ponadto mają działanie mutagenne,
teratogenne i kancerogenne
Analizując wpływ mykotoksyn wytwarzanych przez różne rodzaje grzybów pleśniowych na zdrowie człowieka i zwierząt można stwierdzić, że ma miejsce ich negatywne oddziaływanie, które objawia się występowaniem wielu chorób i zaburzeń. Mykotoksyny mogą dostawać się do organizmu drogą pokarmową, poprzez inhalację oraz przez skórę i błony śluzowe.
Narażenie przez skórę i błony śluzowe wywiera na organizm znikomy, zwykle trudny do uchwycenia efekt biologiczny , natomiast zarówno pokarmowa jak i oddechowa droga narażenia są bardzo niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Analizowane wyniki badań pozwalają stwierdzić, że niezależnie od drogi narażenia, mykotoksyny stanowią duże zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt i należy stale monitorować ich zawartość w żywności
i paszach oraz zapobiegać rozwojowi grzybów toksynotwórczych w budownictwie.
kliknij po odgrzybianie >>> tutaj
Analizując wpływ mykotoksyn wytwarzanych przez różne rodzaje grzybów pleśniowych na zdrowie człowieka i zwierząt można stwierdzić, że ma miejsce ich negatywne oddziaływanie, które objawia się występowaniem wielu chorób i zaburzeń. Mykotoksyny mogą dostawać się do organizmu drogą pokarmową, poprzez inhalację oraz przez skórę i błony śluzowe.
Narażenie przez skórę i błony śluzowe wywiera na organizm znikomy, zwykle trudny do uchwycenia efekt biologiczny , natomiast zarówno pokarmowa jak i oddechowa droga narażenia są bardzo niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Analizowane wyniki badań pozwalają stwierdzić, że niezależnie od drogi narażenia, mykotoksyny stanowią duże zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt i należy stale monitorować ich zawartość w żywności
i paszach oraz zapobiegać rozwojowi grzybów toksynotwórczych w budownictwie.
kliknij po odgrzybianie >>> tutaj