środa, 2 stycznia 2013

Przegląd grzybów domowych - Kropidlak (Aspergillus)

kropidlak
Kropidlak (Aspergillus) - rodzaj grzybów z klasy workowców, saprofitycznych, rzadko
pasożytniczych. Występuje w wilgotnych miejscach. Kropidlaki rozmnażają się za pomocą zarodników tworzących się na trzoneczkach, nadając im kształt kropidła. Ze względu na zabarwienie grzybni możemy podzielić gatunki następująco: grzybnia żółto-pomarańczowa kropidlak żółty (Aspergillus flavus) kropidlak zielony (Aspergillus glaucus) kropidlak pomarańczowy (Aspergillus ochraceus) grzybnia czerwona kropidlak czerwony (Aspergillus ruber) kropidlak różowy (Aspergillus roseus) kropidlak różnobarwny (Aspergillus versicolor) grzybnia zielona kropidlak różnobarwny (Aspergillus versicolor) grzybnia czarna kropidlak popielaty (Aspergillus fumigatus) kropidlak czarny (Aspergillus niger) Aspergillus terreus Choroby Niektóre

Gatunki kropidlaka (np. A.fumigatus) powodują choroby (aspergilozy) u ludzi np. grzybice skóry, grzybice płuc lub astmę oskrzelową, a także produkują aflatoksyny (np. A. flavus). Zastosowania Niektóre gatunki Aspergillus są wykorzystywane w przemyśle. W Azji Aspergillus oryzae (jap. kōji) jest wykorzystywany w procesach fermentacji podczas produkcji alkoholu z ryżu (np. sake), a także pasty miso i sosu sojowego. Innym gatunkiem używanym w Azji podczas produkcji napojów alkoholowych jest
A. awamori (tzw. czarny kōji) . W biotechnologii A. niger służy do produkcji kwasu cytrynowego i różnych enzymów. A. nidulans jest wykorzystywany w biologii jako organizm modelowy. Poznano cały genom tego organizmu - ma on wielkość około 30 milionów par zasad i zawiera około 9500 genów kodujących białka.


kliknij po odgrzybianie tu>>