środa, 2 stycznia 2013

Mykotoksyny produkowane przez grzyby groźne dla zdrowia


Mykotoksyny (mikotoksyny; z gr. μύκής mykes - grzyby) - toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Optymalna temperatura w jakiej
tworzą się mykotoksyny oscyluje w
granicach 20-25 °C. Źródłem
mykotoksyn są najczęściej zakażone
produkty żywnościowe,
toksynotwórcze pleśnie mogą także namnażać się w budynkach. Często są
to substancje rakotwórcze i mutagenne; m.in. hamują syntezę DNA oraz powodują zmiany w metabolizmie RNA. Mykotoksyny mogą być przyczyną
ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych[1]), mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a także liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego. Do mykotoksyn zalicza się m.in. aflatoksyny, ochratoksyny (m.in. ochratoksynę A), patulinę i kwas aspergilowy.